Siapa
yang tidak kenal dengan daun kesum. Tumbuhan herba renek yang sering dijadikan
bahan penambah perisa dalam masakan seperti laksa, asam pedas atau ulam.
Daun
kesum terdiri daripada dua jenis iaitu dari jenis menjalar dan menegak.
Dipercayai kaya dengan beta kerotena, vitamin A dan C serta kandungan mineral
seperti kalium, kalsium dan fosforus.
Selain
aromanya yang dapat merangsang selera, herba ini dapat mengurangkan bau dan
hanyir ikan.
Daun
kesum mengandungi khasiat yang agak tinggi, terutamanya karotena dan vitamin C.
Kajian turut membuktikan bahawa tumbuhan herba ini, kaya dengan anti oksidan
dan memiliki sifat-sifat antimikrob.
Dalam
perubatan Melayu pula, daun kesum dipercayai mempunyai khasiat tersendiri.
Antara khasiatnya ialah:
-
Air rebusan digunakan untuk mengubati masalah kembung perut.
-
Dapat membantu menghilangkan kelemumur.
-
Kaya dengan beta karotena, vitamin A dan vitamin C.
-
Kaya bahan galian seperti kalium, kalsium dan fosforus.
-
Bersifat panas dan baik untuk wanita selepas bersalin.
-
Dapat membantu mengatasi masalah keputihan wanita.
-
Mengekalkan tenaga.
-
Awet muda.
No comments:
Post a Comment