Batu
kisar adalah pengisar yang diguna untuk mengisar beras yang telah direndam untuk dijadikan
sebagai cecair beras. Komponen
item batu kisar ialah ibu dan anak.
Bahagian anak mempunyai lubang untuk mengisi bahan kisar. Kayu pemegang dipasang pada anak batu kisar untuk memudahkan memusing anak di atas ibu ketika proses mengisar.
Bahagian
ibu pula mempunyai alur dan muncung untuk mengalirkan cecair kisaran. Batu
kisar biasanya digunakan untuk mengisar bahan-bahan seperti beras, pulut,
kacang hijau dan sebagainya bagi menghasilkan cecair tepung untuk membuat
kuih-muih.
Dalam
keadaan yang mana bahan dikisar tidak mahu dijadikan cecair, maka proses mengisar
tidak melibatkan penambahan air atau beras atau sebagainya tidak akan direndam.
Sebelum
dikisar, bahan yang hendak dikisar itu direndam untuk melembutkannya dan
memudahkan untuk dikisar. Seterusnya bahan yang hendak dikisar itu bersama
air dimasukkan sesudu demi sesudu kedalam lubang yang terdapat pada anak kisar.
Anak
kisar akan dipusing berterusan sehingga dirasakan semua bahan yang hendak
dikisar telah keluar dari lubang dan telah menjadi cecair mengalir di bahagian
bawah memasuki alur yang ada di sekeliling ibu kisar.
Cecair
itu akan mengalir ke arah musung dan seterusnya mengalir keluar mengikut satu
alur ke bawah. Di bahgian bawah disediakan besen atau bekas untuk menadah dan
mengumpulkan cecair itu.
Setelah
tamat proses mengisar, cecair yang dikumpul itu akan 'diproses' mengikut jenis
kuih yang ingin dibuat. Jika cecair itu ingin digunakan untuk membuat kuih yang
perlu ia dalam bentuk cair, maka ia sudah tersedia untuk dimasak.
Sebaliknya
, jika kuih yang ingin dibuat itu memerlukan keadaan beras dikisar itu dalam
keadaan pejal, maka cecair itu akan dimasukkan kedalam kain atau guni gandum
(yang dibuat dari kain tebal) untuk membuang air.
Setelah
separuh atau cecair itu telah menjadi agak pekat, guni gandum itu akan
diletakkan di atas ibu kisar dan ditindih menggunakan anak kisar. Ia bagi
memastikan kesemua air keluar dan beras yang dikisar itu betul-betul berbentuk
satu adunan pejal.
Dengan
kata lain, proses menyediakan bahan membuat kuih mengambil masa lama. Sebab itu,
jika hendak dibuat kuih persediaan berbuka puasa, 'keputusan' membuat jenis kuih
perlu dilakukan seawal pagi.
Tidak
seperti sekarang, asal ada bahan yang berkenaan, terus dibuat apa yang diingini.
Contohnya jika ingin dibuat ondeh-ondeh, hanya perlu ada debu beras pulut dan terus
dicampurkan dengan air secukupnya. Kemudian diuli.
Tetapi,
mengapa surirumah sekarang lebih suka memberi di pasar berbanding membuatnya sendiri,
sedangkan proses menyediakan bahan amat mudah berbanding dahulu.
No comments:
Post a Comment