Ketupat sotong menu terkenal di Kelantan.
Mengapa ‘ketupat’ dan ‘sotong’. Mengikut
Kamus Dewan Bahasa, ‘ketupat’ ialah nasi atau pulut yang dimasukkan ke dalam
sarang daun kelapa yang dianyam.
Jadi, maksud ketupa sotong adalah nasi atau
pulut diisi di dalam sotong. Mudah untuk difahami dan tentu sekali sedap untuk
dimakan.
Membuat ketupat sotong dikira ringkas dan
mudah asal ada beras pulut dan sotong. Sotong dicabut kepala (jangan potong). Dicuci
bersih untuk menghilangkan warna hitam.
Lubang badan sotong itu diisikan dengan beras pulut yang sebelum itu telah
direndam terlebih dahulu. Jangan isi penuh kerana pulut akan mengembang apabila
dimasak.
Masukkan semula kepala sotong seperti
kedudukan asal dan dicucuk dengan lidi bagi mengetatkan kedudukan agar tidak
tercabut.
Kalau kepala sudah tiada, tidak kisah. Hanya nampak tidak cantik aje.
Yang penting pulut dan badan sotong. Kalau badan sotong tiada, kira tidak
dipanggil ketupat sotong pula.
Masukkan ke dalam periuk. Masukkan santan dan
gula melaka, serta sedikit garam. Kalau nak rasa manis lebih, masukkan gula
pasir atau lebihkan gula melaka.
Masukkan daun pandan untuk aroma lebih
memikat. Masak hingga mendidih dan pulut masak. Biar pecah minyak.
No comments:
Post a Comment