Sunday, 27 May 2018

CARA MUDAH BUAT JUS BUAH

Malaysia kaya pelbagai jenis buah-buahan yang kaya khasiat dan enak dimakan. Selain dimakan terus, buah-buahan sesuai dijadikan jus buah. Jus buah boleh dicampur dengan perisa seperti susu, memberikan variasi rasa lebih memikat dan menyelerakan. Jus buah juga boleh menggunakan campuran dengan pelbagai jenis buah. 

Penyediaan jus buah tidak sukar. Pilih buah yang sesuai, biasanya yang sudah masak ranum. Basuh dan buang kulitnya. Potong kecil-kecil agar mudah hendak dimasukkan ke dalam pengisar. Buang biji dan mempulur jika perlu. 

Masukkan buah ke dalam pengisar dan dicampur dengan air secukup rasa. Terdapat buah-buahan yang tidak perlu dicampur dengan air seperti tembikai untuk mendapat adunan rasa semulajadi. Terdapat buah yang tidak perlu dikisar sebaliknya digunakan alat pemerah khas.

Hasil kisaran perlu ditapis untuk mendapat jus tanpa hampas. Namun, jika ingin mendapat serat yang lebih banyak, elok jus tidak ditapis. Terus diminum atau menjadi bahan untuk membuat kuih dan sebagainya.

Penyediaan jus membolehkan menikmati rasa buah-buahan secara lebih mudah dan sesuai untuk dinikmati oleh pelbagai lapisan umur, termasuk kanak-kanak dan warga emas.

No comments:

Post a Comment