Monday, 18 November 2024

KHASIAT DAGING BURUNG MERPATI

 
Daging merpati (wood pigeon) merupakan sumber protein dan dapat membantu tubuh badan memperbaiki serta menghasilkan sel baharu. Selain itu, ia juga kaya dengan mineral khususnya zat besi, yang penting untuk pengeluaran tenaga dan sistem imun yang teguh.
 
Daging merpati kaya dengan protein semula jadi yang bermanfaat seperti asid amino, vitamin dan mineral. Ia turut mengandungi jumlah kalsium, magnesium, zat besi, zink, vitamin A, C, PP dan kumpulan B yang mencukupi sekali gus sangat bermanfaat untuk kesihatan.
 
Dikatakan amalan memakan burung merpati jantan adalah berkhasiat untuk membantu mengubati penyakit-penyakit seperti penyakit lembik, penyakit kebas-kebas badan dan penyakit lumpuh. Malah khasiatnya sangat sesuai untuk kesihatan wanita.
 
Dikatakan pada zaman Rom kuno, mereka memburu burung merpati dan menghidangkannya untuk tetamu bangsawan. Masyarakat ketika itu menganggap daging merpati sebagai hidangan istimewa.
 
Walaupun ketika ini ia bukan daging yang dinikmati setiap hari seperti ayam, namun ia merupakan daging tipikal untuk masakan tradisi di beberapa wilayah di Eropah.
 
Sebenarnya, memakan daging burung merpati telah lama digunakan oleh generasi terdahulu sehingga kini. Tetapi daging burung merpati kini sukar diperolehi di pasaran tempatan. Ini mungkin disebabkan bukan amalan penduduk Malaysia memakan daging burung merpati. Jika, adapun bilangannya amat kurang dan dianggap bukan satu kebiasaan.
 
Berbeza bagi negara seperti Eropah dan Mesir, memakan burung merpati memang popular. Burung merpati, terutama anak burung merpati banyak dipasarkan di negara berkenaan, sama seperti mana kita melihat ayam hidup yang dijual di pasar-pasar tempatan.
 
Sifat daging merpati adalah panas dan basah. Daging merpati liar lebih tinggi sedikit tingkat kebasahanya. Namun anak burung merpati yang dipelihara adalah lebih tinggi sifat basah pada dagingnya.
 
Burung merpati muda yang sedang berkembang lebih ringan dagingnya dan lebih berkhasiat.

No comments:

Post a Comment