Daging merpati (wood pigeon) merupakan
sumber protein dan dapat membantu tubuh badan memperbaiki serta menghasilkan sel
baharu. Selain itu, ia juga kaya dengan mineral khususnya zat besi, yang
penting untuk pengeluaran tenaga dan sistem imun yang teguh.
Daging merpati kaya dengan protein semula jadi
yang bermanfaat seperti asid amino, vitamin dan mineral. Ia turut mengandungi
jumlah kalsium, magnesium, zat besi, zink, vitamin A, C, PP dan kumpulan B yang
mencukupi sekali gus sangat bermanfaat untuk kesihatan.
Dikatakan amalan memakan burung merpati
jantan adalah berkhasiat untuk membantu mengubati penyakit-penyakit seperti
penyakit lembik, penyakit kebas-kebas badan dan penyakit lumpuh. Malah
khasiatnya sangat sesuai untuk kesihatan wanita.
Dikatakan pada zaman Rom kuno, mereka
memburu burung merpati dan menghidangkannya untuk tetamu bangsawan. Masyarakat
ketika itu menganggap daging merpati sebagai hidangan istimewa.
Walaupun ketika ini ia bukan daging yang
dinikmati setiap hari seperti ayam, namun ia merupakan daging tipikal untuk
masakan tradisi di beberapa wilayah di Eropah.
Sebenarnya, memakan daging burung merpati
telah lama digunakan oleh generasi terdahulu sehingga kini. Tetapi daging
burung merpati kini sukar diperolehi di pasaran tempatan. Ini mungkin disebabkan
bukan amalan penduduk Malaysia memakan daging burung merpati. Jika, adapun
bilangannya amat kurang dan dianggap bukan satu kebiasaan.
Berbeza bagi negara seperti Eropah dan
Mesir, memakan burung merpati memang popular. Burung merpati, terutama anak
burung merpati banyak dipasarkan di negara berkenaan, sama seperti mana kita
melihat ayam hidup yang dijual di pasar-pasar tempatan.
Sifat daging merpati adalah panas dan
basah. Daging merpati liar lebih tinggi sedikit tingkat kebasahanya. Namun anak
burung merpati yang dipelihara adalah lebih tinggi sifat basah pada dagingnya.
Burung merpati muda yang sedang berkembang
lebih ringan dagingnya dan lebih berkhasiat.
No comments:
Post a Comment