Tuesday, 23 January 2018

KHASIAT KETAM NIPAH

Harga ketam nipah mencecah harga antara RM35 dan RM45 sekilogram. Ketam nipah hidup di air payau dan separuh masim. Dinamakan ketam nipah atau nama saintifiknya Scylla olivacea kerana habitat ketam ini banyak hidup di kawasan banyak pokok nipah dan hutan bakau di tepi sungai berlumpur.

Disebabkan mendapat permintaan tinggi dan harga tinggi, kini ketam nipah telah diternak, namun masih mengekalkan persekitaran semula jadi.

Dalam persekitaran semula jadi, ketam nipah hidup di muka muara sungai yang berlumpur. Keluar mencari makam terdiri ikan dan hidup air lain termasuk siput.

Ketam nipah spesies bersembunyi di lubuk dan sukar untuk menangkapnya. Jadi, perlu ada kemahiran untuk menangkap ketam nipah dengan menggunakan alat tangkul atau bento yang diletakkan umpan menggunakan ikan segar biasanya tenggiri, tamban atau kembung untuk menarik ketam nipah keluar dari lubuknya. Ketam nipah akan masuk ke dalam tangkul dan terperangkap.

Ketam nipah mengandungi khasiat vitain A, B, Bm dan B 12 serta mineral zink dan tembaga. Khasiat ketam nipah dipercayai mampu mengubati deman denggi untuk meningkatkan bilangan platlet darah.

No comments:

Post a Comment