Perkataan ‘piah’ yang digandingkan dengan
rempah-piah bermaksud berbagai jenis rempah. Jika digunakan sebagai merujuk
kepada buah iaitu buah piah, ia sejenis buah atau pokok nadir yang semakin
jarang ditemui.
Pokok piah terdapat di Kelantan dan pernah
mendapat perhatian Abdullah bin Abdul Kadir Munsyi (Abdullah Munsyi) yang
menulis ‘buah piuh’ dalam Catatan Kisah Pelayaran Abdullah ke Kelantan pada
abad ke 18.
Biarpun ditulis ‘buah piuh’, ia dipercayai
merujuk kepada buah piah kerana di Kelantan tidak ada ‘buah piuh’. Ini
membuktikan buah cukup terkenal pada masa itu dan menarik perhatian Abdullah
Munsyi untuk dijadikan satu catatan untuk diingati dan dikongsikan dengan orang
lain.
Pokok piah jenis pokok berbatang tinggi
boleh mencecah melebihi 20 meter dan lebih seakan-akan pokok tualang. Jadi, ia
sukar untuk dipanjat atau dikait untuk mendapatkan buahnya. Jadi, kena tunggu
buah gugur dan dikutip untuk dimakan.
Buahnya bulat, lebih besar daripada bola
golf. Rasanya lemak manis dan kelat. Tekstur isinya macam buah mentega, buah
avocadao atau ubi keledek berwarna kuning. Bijinya keras dan dikatakan
mengambil masa yang lama untuk bercambah.
Di Kelantan ada sebuah kampung yang
diabadikan sempena nama buah ini iaitu Kampung Kedai Piah, Daerah Ketereh, Jajahan
Kota Bharu.
Rasanya ramai tidak kenal buah piah dan
tentu sekali tidak pernah merasai buah piah. Penduduk di Kampung Kedai, pun
rasanya tidak ramai yang pernah makan buah piah. Bahkan mungkin tidak kenal
buah piah yang namanya diambil menjadi nama tempat itu.
Cara hendak makan buah piah cukup unik. Buah itu perlu dipukul atau diketuk
kepada benda keras. Ada yang melontarnya ke simen atau dinding batu.
Tujuan dilakukan begitu untuk ‘melonggarkan’
isinya dari kulit dan biji. Dengan cara melontar juga isinya akan lebih gebu
dan lembut. Jika tidak dibuat demikian isinya akan pejal dan tidak sedap
dimakan.
Isinya berwarna kuning. Rasanya kelat-kelat
manis dan isi buahnya yang benar-benar masak akan mudah melekat di gigi.
Manakala bijinya yang besar itu biasa tidak
dibuang. Ia akan dijemur hampir sebulan. Bila sudah betul-betul kering biji itu
akan diketuk hingga pecah dan ada biji benih yang amat enak dan rangup bila dimakan.
No comments:
Post a Comment