Antioksidan didefinisikan sebagai zat yang
dapat melewatkan proses oksidasi dalam badan. Oksidasi adalah reaksi kimia
membabitkan pengikatan oksigen, pelepasan hidrogen atau elektron.
Secara umumnya, bahan perosak tubuh
bertindak ke atas sel. Bahan ini masuk ke dalam tubuh manusia melalui
pemakanan. Makanan mempunyai pengawet dan pewarna akan menyebabkan sel tubuh
rosak. Bahan cemar ini dinamakan oksida atau radikal bebas.
Apabila masuk ke dalam tubuh, ia akan
bertindak kepada sel dan menukar sel boleh rosak. Sel yang rosak dipanggil
sebagai mutasi.
Sel yang mengalami mutasi bersifat ganjil.
Ia mempunyai jangka hayat yang panjang dan mampu membiak dengan cepat. Ia boleh
bergerak dalam darah dan menuju ke organ badan sehingga menyebabkan kanser.
Kanser boleh menyebabkan kegagalan fungsi
organ dalam tubuh dan membawa maut. Sesetengah orang mempunyai genetik untuk
mendapat kanser. Ketahanan tubuh yang lemah sebenarnya dapat diperbaiki jika
jumlah antioksidan wujud di dalam darah mencukupi.
Penghasilan radikal bebas berlaku sepanjang
masa dan ia sukar dikawal. Bagi mengimbangi kemusnahan sel akibat serangan
radikal bebas ini ramai penyelidik terutama dalam bidang kesihatan dan
kecantikan berlumba-lumba mencipta barangan atau makanan tambahan mengandungi
antioksidan.
Antioksidan adalah bahan yang dikenal pasti
dapat menghapus atau melemahkan radikal bebas dengan 'mendermakan' elektron
kepada radikal bebas. Inilah caranya antioksidan bertindak menstabilkan radikal
bebas, sekali gus melindungi kerosakan sel badan.
Gambar – keledek dan kopi kaya antioksidan
No comments:
Post a Comment