Nanas
madu kaca AC11 merupakan satu varieti tanaman nanas yang sangat popular ditanam
terutama di Kelantan sebagai tanaman intergrasi dengan tanaman getah.
Nanas
ini pada asalnya dinamakan sebagai nanas Sarawak tetapi telah didaftarkan dengan
Jabatan Pertanian pada 2018 sebagai nanas madu kaca AC11.
Namun,
nanas madu kaca mempunyai ciri-ciri berlainan dengan nanas Sarawak sedia ada yang
dahulu popular ditanam di Johor.
Proses
pendaftaran ini melalui proses SOP sedia ada di dalam National Plant
Variety Listing bagi membolehkan ia berada dalam 10 varieti nanas sedia
ada didaftarkan iaitu daripada AC1 sehingga AC10.
Nanas
madu kaca telah dikomersilkan di negeri-negeri pantai Timur Semenanjung
Malaysia seperti di Kelantan, Terengganu dan Pahang. Ia adalah nanas dari
kumpulan Cayene iaitu ia agak kurang sensitif terhadap aruhan bahan kimia untuk
pembungaan.
Nanas
ini mudah ditanam dan diuruskan amalan agronominya berbanding dengan beberapa
varieti lain seperti nanas MD2. Ia mempunyai pokok yang besar dan mampu
mengeluarkan benih yang banyak bagi setiap pokok yang matang dan berbuah.
Saiz
buahnya yang besar menjadikan nanas ini mampu menarik minat pembeli selain
daripada isinya yang berwarna kuning jernih dan keputihan seakan kaca semasa dibuang
kulitnya.
Buah
nanas madu kaca biasanya akan matang dalam masa 12 - 16 bulan sebelum ia sesuai
dipetik. Amalan pembajaan yang baik dengan menggunakan banyak baja urea dan
baja jenis Yara Milla membolehkan pokok nanas mengeluarkan buah tanpa melalui
proses aruhan bunga.
Bagaimana
pun kebun perlu diterangkan daripada rumpai dan semak samun untuk mendapatkan
kualiti buah yang baik. Buah yang matang apabila dibelah memberikan kualiti
buah yang manis dan sesuai untuk dimakan segar.
Ia juga sesuai diproses untuk dijadikan jus dan pelbagai jenis
masakan. Buah yang masak lazimnya masih mempunyai kulit berwarna hijau tetapi
pekebun akan tahu sama ada buah nanas tersebut telah matang dan sesuai dipetik
dengan menjentiknya.
Buah
yang matang lazimnya menghasilkan bunyi yang padat menandakan ia manis.
No comments:
Post a Comment