Buah petai terdapat dalam deretan
panjang dan nipis yang dikenali sebagai "papan". Setiap papan buah
mempunyai antara 12 hingga 15 biji benih tersusun memanjang sepanjang buah.
Buah ini, yang panjangnya sehingga 50 sentimeter apabila cukup tua, mempunyai
kulit yang tebal tetapi lembut, benih dan licin berwarna kemerah-merahan.
Pokok petai mula berbunga ketika
berusia lima tahun. Pedebungan pokok ini adalah melalui spisies kelawar. Pokok
petai biasanya ditanam menggunakan biji benih.
Di Malaysia dahulu
hanya orang Melayu yang memakan petai, sesuai ia ulam tradisi masyarakat Melayu
di kampung. Tetapi kini pelbagai bangsa turut menikmati kelazatan dan
keistimewaan khasiat petai. Kaum Cina, India dan pelancong asing turut
menggemari petai.
Biarpun, rakyat
Malaysia penggemar petai, tetapi Indonesia dilaporkan pemakan petai terbanyak
di dunia. Di negara tersebut, penanaman petai dilakukan secara dusun atau lebih
meluas.
Di Indonesia
pengeluaran petai secara skala besar dilakukan untuk tujuan eksport dalam
bentuk biji ke negara di mana banyak warganegara Indoseia bekerja, terutama di
negara-negara Timur Tengah.
Keistimewaan petai ialah ia mengandungi tiga gula semulajadi iaitu sukrosa,
fruktosa dan glukosa. Digabungkan dengan serat, petai memberikan, meningkatkan
kadar segera dan berterusan tenaga.
Mungkin banyak yang tidak percaya,
jika dibandingkan dengan apel, petai menyediakan protein 4 kali lebih banyak,
karbohidrat dua kali lebih banyak, tiga kali ganda fosfor, lima kali lebih
Vitamin A dan zat besi, dan dua kali ganda jumlah vitamin dan mineral lainnya.
Berdasarkan kajian, buah petai yang
berbintil-bintil pada papannya dikatakan mengandungi kadar protin dan lemak
yang tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain, iaitu sebanyak 8 peratus, 11
peratus karbohidrat, 71% air, banyak
mengandungi kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1 dan C.
Kajian yang dibuat di makmal secara
saintifik mendapati, petai mengandungi 0.8183 %
lemak, 5.2% protin, 2.06% karbohiderat, 36,647 kalori, 4.18335 vitamin
C, 25.38% air, 0.95% abu, 22.30 serat
kasar, 0.916 gula, 1.35 ppm kalsium, 842.45 ppm kalium, 7.8 ppm magnesium dan
lain-lain jenis asid lagi.
Sebenarnya kandungan pemakanan biji
petai berbeza mengikut umur dan kesegaran bijinya. Buah petai yang kecut
ataupun bijinya tidak membulat mempunyai kandungan khasiatnya kurang.
Dalam perubatan tradisional Melayu,
biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit
kencing manis, mencuci buah pinggang serta untuk mengeluarkan cacing.
Kandungan klorofil dalam biji-biji
petai berfungsi sebagai agen antioksidan yang baik untuk kulit, memastikan
kesegaran tubuh.
Namun begitu memakan petai pada
kuantiti yang banyak juga tidak baik kerana mempunyai kadar asid amino yang
tinggi yang dapat mengakibatkan komplikasi pada ginjal
No comments:
Post a Comment