Malaysia kaya pelbagai jenis buah-buahan yang kaya
khasiat dan enak dimakan. Selain dimakan terus, buah-buahan sesuai dijadikan jus
buah.
Jus buah boleh dicampur dengan perisa seperti susu, memberikan variasi rasa
lebih memikat dan menyelerakan. Jus buah juga boleh menggunakan campuran dengan pelbagai jenis buah.
Penyediaan jus buah tidak sukar. Pilih buah yang sesuai,
biasanya yang sudah masak ranum. Basuh dan buang kulitnya.
Potong kecil-kecil agar
mudah hendak dimasukkan ke dalam pengisar. Buang biji dan mempulur jika perlu.
Masukkan buah ke dalam pengisar dan dicampur dengan
air secukup rasa. Terdapat buah-buahan yang tidak perlu dicampur dengan air seperti
tembikai untuk mendapat adunan rasa semula jadi. Terdapat buah yang tidak perlu dikisar
sebaliknya digunakan alat pemerah khas.
Hasil kisaran perlu ditapis untuk mendapat jus tanpa
hampas. Namun, jika ingin mendapat serat yang lebih banyak, elok jus tidak ditapis.
Terus diminum atau menjadi bahan untuk membuat kuih dan sebagainya.
Penyediaan jus membolehkan menikmati rasa buah-buahan
secara lebih mudah dan sesuai untuk dinikmati oleh pelbagai lapisan umur, termasuk
kanak-kanak dan warga emas.
Epal
ReplyDelete