Colek dalam dialek Kelantan ialah sambal
cair dibuat daripada campuran cuka, lada atau cili api, garam dan gula untuk
dimakan bersama buah-buahan, terutama buah muda berasa masam. Hendak lebih
sedap baik menggunakan cuka nipah atau cuka kelapa.
Colek juga dibuat menggunakan kicap untuk
menggantikan cuka. Bagi yang minat belacan, boleh juga memasukkan sedikit
belacan.
Berapa banyak bahan-bahan itu perlu dimasukkan, terpulang kepada cita
rasa masing-masing atau secukup rasa.
Untuk menyediakan colek tidak perlu
dimasak. Campur bahan-bahan tersebut dan dikacau rata. Siap untuk dicicah
dengan buah-buahan.
Bagaimanapun, jika membuat colek untuk
keropok dan hidangan lain, bahan-bahannya sedikit berbeza. Biasanya turut menggunakan
nise kerek atau gula melaka. Bahan-bahan itu perlu dimasak untuk menghancurkan
gula melaka dan bahan-bahan lain menjadi sebati. Ia lebih pekat berbanding
colek tanpa dimasak.
No comments:
Post a Comment