Sunday, 10 October 2021

CARA BUAT SENDIRI IKAN SARDIN

 
Banyak orang suka makan ikan sardin. Namun, sering juga dikongsikan di media sosial tentang sardin tin yang tidak berkualiti.

Jadi, elok buat sendiri sardin. Boleh pilih ikan segar. Boleh buat pedas dan apa-apa rasa yang diingini.

BAHAN-BAHAN:
- 1 kilo ikan sardin
- 4 biji bawang besar
- 4 ulas bawang merah kecik
- 4 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 3 sudu besar cili kering kisar
- Sebiji tomato dadu
- 5 biji cili belah 2
- 4 sudu besar cili sos dan sedikit sos tomato
- 1/2 tin tomato puree
- Garam secukup rasa
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 cawan air atau ikut kepekatan yang diingini.
- Limau nipis 2 biji untuk perap

CARA:
- Ikan dipotong ekor dan kepala. Bersihkan dan kemudian perap 10 minit dengan separuh sudu besar garam dan 2 biji limau nipis atau kasturi. Sudah perap basuh semula dan toskan. Ketepikan.
- Blender semua bawang dan halia dan sepotong dua tomato. Tumis hingga wangi dalam minyak yang banyak sikit lebih kurang suku cawan.
- Sudah garing dan wangi, masukkan cili blender dan tumis hingga betul-betul garing dan pecah minyak.
- Masukkan pati kiub sos tiram, tomato puree, tomato potong dan bahan lain kecuali air.
- Kacau lagi bagi sebati. Cuba rasa masin manis dan masamnya. Kalau sudah ok tambah 2 cawan air.
- Kacau sehingga sebati dan kemudian masuk ikan.
- Tutup periuk tekanan dan setkan masa dalam 80 minit lebih kurang.
- Bila sudah cukup masa,  lepaskan wap tekanan.
- Sedia untuk dihidangkan. 


Sumber media maya. 

No comments:

Post a Comment