Wednesday 17 February 2021

CARA MEMPROSES BUAH MAHKOTA DEWA

Buah mahkota dewa kerap dikaitkan dengan produk kesihatan dan kecantikan. Pokoknya pula rendang dan mudah ditanam di pinggir kediaman.

Tanaman ini berasal dari Papua New Guinea ini sudah terkenal dengan khasiat dalam mencegah dan membantu proses penyembuhan pelbagai penyakit seperti tekanan darah tinggi, meningkatkan vitalitis bagi penderita diabetes, kanser, gout, penyakit hati, alergi, ginjal, jantung dan tambah tenaga.

Banyak orang menanam pokok mahkota dewa di laman rumah. Pokoknya renek dan mudah berbuah. Buah mahkota dewa berwarna hijau ketika muda dan menjadi merah apabila sudah matang. Memang cantik dilihat tidak ubah seperti pokok hiasan.

Namun, tidak banyak orang tahu cara untuk mendapatkan manfaat daripada pokok mahkota dewa. Ada buahnya dibiarkan gugur tanpa dimanfaatkan. Rugi dibiarkan buah berkhasiat itu tidak digunakan.

Cara mudah untuk penyediaan buah mahkota dewa:
- Petik ketika warnanya kemerah-merahan kerana kandungan antioksidan di dalam buah mahkota dewa tinggi.
- Belah dua dan buang bijinya kerana ia beracun.
- Hiris secara nipis isinya.
- Jemur hingga kering.
- Setelah kering, hirisan boleh disimpan di dalam bekas.

Cara penggunaan:
- Masukkan dua atau tiga keping hirisan ke dalam segelas air panas.
- Biarkan sehingga sejuk dan minum.
- Amalkan minum tiga hari sekali.
- Jika anda menghidap penyakit kronik seperti darah tinggi, kanser, dan kencing manis, amalkan minum sekali sehari sahaja.
- Tingkatkan dos sehingga 10 keping hirisan setelah sebulan minum.
- Apabila penyakit semakin pulih, kurangkan dos.
- Minum seperti normal iaitu tiga hari sekali untuk mengekalkan kesihatan.

Selain cara rendaman boleh juga direbus. Masukan 10 hingga 30 hirisan setiap kali merebus. Warna air rebusan mahkota dewa akan bertukar menjadi kemerahan. Tapis dan diminum sedikit sahaja. Boleh simpan dalam peti sejuk dan diulang minum tiga kali sehari.

No comments:

Post a Comment