Ayam
belanda (Turkey birds) merupakan sejenis ayam dari keluarga burung yang diberi
nama saintifik sebagai Meleagris gallopavo (Wild turkeys) iaitu dari keluarga
Phasianidae. Ayam belanda ini ada dua spesis dan dipercayai natif dari benua
Amerika Utara (M. gallopavo) tetapi spesis M. ocellata berasal dari kawasan
Amerika Tengah.
Ayam
belanda agak asing di negara kita. Pertamanya kerana ia jarang dipelihara di
negara kita. Ayam belanda biasanya hanya mendapat permintaan tinggi atau
meningkat setiap kali tiba musim perayaan Krismas. Ayam belanda biasanya
menjadi hidangan sambutan makan malam yang meriah dengan kehadiran kaum
keluarga yang berkumpul untuk meraikannya bersama-sama.
Hidangan
ayam belanda juga begitu ikonik apabila ia dihidangkan di meja hidangan,
terutama apabila ia dimasak seekor penuh.
Ayam
belanda juga mendapat permintaan tinggi pada musim perayaan Deepavali.
Nama
ayam belanda bukan kerana ia berasal dari Belanda atau banyak diternak di
negara berkenaan. Ayam belanda dikatakan berasal dari benua Amerika Selatan dan
Amerika Utara.
Nama
"ayam belanda" dipercayai ada kaitan ia dibawa oleh Belanda sekitar
abad ke-17. Bagaimanapun, dikatakan ayam belanda itu bukan dibawa terus dari
Belanda, tetapi dari India yang mana pedagang Belanda singga di India dan
kemudian membawanya ke Nusantara.
Sebab
itu di Indonesia ayam belanda lebih dikenali sebagai ‘kalkun’ iaitu dari
perkataan Belanda ‘kalkoen’ hasil penyingkatan perkataan “Calicut-hoen” iaitu
"ayam kolkata" hasil tempat ayam belanda ini diperoleh semasa berdagang di
India.
Selain
itu, ayam belanda juga mengenalinya sebagai ayam piru yang dikaitkan dengan
nama Peru hasil perkenalan oleh orang-orang Portugis melalui nama “gallo do
Peru” atau “gallinhas de Peru”.
Ayam
belanda betina lebih kecil dan warna bulu kurang berwarna-warni dibandingkan ayam
belanda jantan.
Seekor
ayam belanda hidup kini dijual pada harga RM25 sekilogram manakala yang
diproses pula RM35 sekilogram.
Ayam
belanda tempatan biasanya dipasarkan selepas 7 bulan usia ayam itu dan berat
dia boleh cecah 6 kilogram. Bagaimanapun, ayam belanda import biasanya dipasarkan
selepas usia satu bulan. Sebab itu, ayam belanda tempatan rasa lebih sedap dan
pejal.
Ayam belanda ialah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Paruh ayam belanda tidak bergigi. Bulunya mempunyai pelbagai warna bergantung kepada spesis dan baka.
Pembiakan
ayam belanda seperti jenis ayam lain boleh dibiakkan dalam dua cara sama
ada biar ayam belanda mengeram sendiri atau kita perlu menggunakan alat pengeraman
elektrik.
Ayam
belanda boleh dimasak dengan berbagai menu dan resepi. Selain daripada
dipangang berempah (roasted), kita boleh juga masak rendang, goreng berempah,
dibuat sate, masak kari, buat sup ayam, soto dan banyak lagi.
No comments:
Post a Comment