Etok atau etak begitu sinonim dengan
masyarakat Kelantan. Etak dijadikan kudapan mahupun 'lauk' penambah selera kerana
rasanya yang lemak manis.
Biasanya etok disalai atau dijemur sebelum belum
dimakan. Selain itu etok dimasuk sebagai sayur lemak atau dicampur dengan sayur
untuk digoreng.
Etok salai tradisional biasanya digaul atau bersalutkan
rempah sebelum disalai atau dijemur. Namun, kini makanan eksotik itu mengalami
evolusi dengan pelbagai perasa seperti BBQ, tomyam, paprika dan ‘cheese’
(keju).
Menurut Kamus Dewan, perkataan etok diambil
dari dialek Kelantan yang diganti dengan perkataan "etak" yang
merujuk kepada kerang sungai.
Manakala Kamus Dewan Edisi Keempat, merujuk
etok sebagai sejenis kerang sungai, gayam, Asaphis spp.
Etok umumnya boleh dijumpai di kawasan sungai
air tawar yakni pada dasar sungai atau terusan. Ia boleh juga dilihat hidup
dikawasan hampir ke muara sungai yakni berdekatan dengan delta atau laut.
Etok merupakan haiwan sungai yang dilihat
suka pada kawasan yang tenang aliran airnya dan berlumpur.
Kulit kerang etok biasanya terdapat dalam dua
warna, iaitu coklat kehitaman dan warna kuning cerah.
Etok bercengkerang warna coklat kehitaman
sering dijumpai dikawasan sungai air tawar yang berlumpur, manakala berwarna
kuning cerah pula di kawasan berpasir.
Etok boleh ditangkap atau kutip menggunakan tangan
di sungai yang cetek. Di tempat air yang dalam, etok ditangkap dengan
menggunakan pengaut atau jaring yang diperbuat daripada kerawat besi.
No comments:
Post a Comment