Lempuk
atau dalam dialek Kelantan disebut ‘lepok’ adalah isi durian yang dimasak
dicampur dengan gula dan sedikit garam sehingga pekat.
Untuk
membuat lempuk, isi durian ‘diperisi’ atau diasingkan dari bijinya. Ada juga lempuk
dihasilkan sekali dengan biji durian.
Ia
kemudian dimasak dengan dicampur gula dan sedikit garam. Adunan itu dikacau
sehingga likat atau berketul.
Pada
masa dahulu, lempuk dimasak di dalam kuali tembaga untuk menghasilkan aroma
rasa yang unik. Sudip kayu pula digunakan untuk mengacau adunan tersebut.
Namun,
sekarang ini pengusaha atau pembuat lempuk tidak peduli tentang periuk atau
keluli yang digunakan. Apa yang penting kerja membuat lempuk menjadi senang dan
mudah.
Untuk
membuat lempuk dalam kuantiti yang banyak, kawah yang besar akan digunakan.
Mereka
menggunakan api dari gas memasak. Malah, lebih memudahkan lagi menggunakan
mesin untuk mengacau secara berterusan.
Cara
itu, lebih banyak lempuk dihasilkan dan kualiti serta kebersihan lebih
terjamin.
No comments:
Post a Comment